DOMAINE DES ENFANTS & LE SOULA

VIININTEKIJÄILLALLINEN keskiviikkona 8.5.2019
DOMAINE DES ENFANTS, Roussillon, Ranska & LE SOULA, Roussillon, Ranska

Latvan kevään 2019 kolmannessa viinintekijäillallisessa siirrytään Ranskan Roussilloniin. Viinintekijäillallisella paikalla on kaksi loistavaa viinintekijää Ranskasta; Carrie Sumner Domane des Enfantsilta sekä Wendy Paille Le Soulalta. Tervetuloa nauttimaan hyvän ruoan ja viinien yhdistelmistä!

Mitä? Viinintekijäillallinen yhdessä Carrie Sumnerin (Domaine des Enfants) ja Wendy Paillen (Le Soula) kanssa. Molemmat naiset ovat valinneet Latvan keittiömestari Jarkko Lindrothin suunnittelemalle menukokonaisuudelle sopivat viinit tuotannostaan.
Missä? Tapahtumaravintola Latvassa, Pohjoinen Makasiinikatu 9.
Milloin? Keskiviikkona 8.5.2019 klo 18, baari aukeaa klo 17. Varaathan illalliselle reilusta aikaa.
Hinta? 89 €, sisältää 4 ruokalajin illallismenun ja jokaiselle ruokalajille lasilliset viiniä sekä Domaine des Enfantsilta sekä Le Soulalta.
Liput? https://lahjakortti.latva.fi/


VIININTEKIJÄILLALLISEN MENU
DOMAINE DES ENFANTS & LE SOULA 8.5.

Minimustekalaa, varhaisperunaa ja kaprista valkosipulivoissa paistettuna
Baby octopus, spring potato and capers fried in garlic butter

***
Hiillostettua juuripersiljaa, sitruunavoita ja kreemi paahdetuista manteleista
Charred parsley root with lemon butter and roasted almond cream

***

Täytettyä viiriäistä, yrttistä mustaa riisiä ja tummaa valkoviinikastiketta
Filled quail with black rice and dark white wine sauce

***

Juustoja, keksejä ja nektariinikompottia
Cheese with nectarine compote


ESITTELYSSÄ:
DOMAINE DES ENFANTS – Marcel Bühler & Carrie Sumner
Côtes Catalanes, Roussillon, Ranska

Domaine des Enfantsin tila on perustettu vuonna 2006 sveitsiläissyntyisen Marcel Bühlerin ja hänen amerikkalaisen vaimonsa Carrie Sumnerin toimesta. Pariskunta rakentaa kaiken toiminnan ekologisen kestävyyden ympärille ja tilalla voidaankin puhua tietynlaisesta taantumisesta kehityksenä. Ennen muuttoa Etelä-Ranskaan Marcel toimi Sveitsissä pankkiirina ja Carrie ympäri maailmaa sommelierina. Pankkimaailma alkoi kuitenkin kyllästyttää Marcelia ja hänen isoisänsä ammatti maatalouden parissa kiinnosti häntä aina. Tuttavan kautta hän sai kuulla yksinkertaisesta ja pienestä viinilästä, joka oli myynnissä kahden hehtaarin tarhojen kanssa. Hän ei aikaillut vaan ryhtyi toteuttamaan unelmaansa. Tällöin hän tapasi myös viereisellä tilalla harjoittelussa olleen Carrien ja yksi asia johti toiseen ja pari muutti saman katon alle.

Tarhoilla työskennellään ainoastaan käsin ja hevosten vetämien aurojen avulla sekä elämä on pyritty rakentamaan mahdollisimman omavaraiseksi. Pyrkimyksenä on yhtä lailla tuottaa laadultaan upeita ja suuria viinejä kuin myös säilyttää alueen ainutlaatuinen kulttuurimaisema sekä perintö. Tilan 25 hehtaaria ovat pääasillisesti vanhoja köynnöksiä, iältään 60-100 vuotta. Tarhat sijaitsevat verrattain pienellä ja kauniilla Côtes Catalanesin laatuviinialueella.

Maaperä on vaihtelevaa (liuskekiveä, graniittia, gneissiä ja kalkkikiveä) ja tarhoilla viljellään carignania, granachea, syrahta ja macabeuta sekä lladoner peluta. Ensimmäinen vuosikerta näki päivänvalon vuonna 2007 ja samalla pariskunta asetti itselleen tavoitteen olla laadullisesti alueensa ehdotonta huippua viiden vuoden sisällä. Tila on toiminut luomusertifikaatilla vuodesta 2010 ja viinit käyvät luonnollisilla hiivakannoilla ja tarhoilta kellariin kaikki työ tehdään käsityönä. Kypsytys tapahtuu pääosin vanhoissa Burgundy-tynnyreissä sekä sementtitankeissa. Mukaan on viime vuosina otettu myös amphoroita, jossa päivänvalon näkevät tilan uudemmat cuveet. Vuosien työn seurauksena myös sulfiittien osalta ollaan suuressa osassa viinejä kokonaan luovuttu tai lisäys on minimaalinen. Tilan viinien tyyli ihastuttaa tasapainoisuudellaan ja ne ovat elegantteja ja rakenteeltaan runsaita. Viinit omaavat myös kypsytyspotentiaalia ja erityisesti talon runsaammat punaiset heräävät toden teolla henkiin muutaman vuoden iässä.

Domaine des Enfantsin viinien lähtökohtana on paitsi monipuolinen terroir, mutta ennen kaikkea ihmiset, joiden intohimona on tehdä itsensä ja elinymäpäristönsä näköistä viiniä. Nämä todelliset terroir-viinit edustavat hienolla tavalla alueen monimuotoisuutta ja tarjoavat matkan Roussilloniin lasillinen kerrallaan.


ESITTELYSSÄ:
LE SOULA – Gérard Gauby & Wendy Paille
Fenouilledes, Roussillon, Ranska

Mark Walford ja Roy Richard perustivat 1980-luvun lopulla ranskalaisiin viineihin erikoistuneen maahantuontifirman Lontoossa. He toivat lukuisten laatutuottajien ohella maahan Gérard Gaubyn viinejä Roussillonista. Gaubyn viineistä välittyi alueen mahtava laatupotentiaali, jonka viileämpi ilmanala yhdistettynä ainutlaatuiseen terroiriin tarjoaa. Markin ja Royn mielestä viineissä oli aina jotain erityistä, jolla ne erottuivat muista. Vuosien varrella ammatillinen bisnesliitto muuttui ystävyydeksi ja herrat alkoivat suunnitella yhteistyötä viinien tekemisen saralla.

Gérard on luonut mainetta parinkymmenen vuoden ajan nimeomaan biodynaamisen viinintuotannon puolestapuhujana Fenouilledésin alueella, Pyreneiden itäpuolella. Kun herrat päättivät aloittaa yhteisprojektin 1996, oli tavoitteena tehdä viinejä Fenouilledésin alueen antamalla muotilla, eikä seurata turhan tarkasti Domaine Gaubyn jalanjälkiä. Alusta asti kuitenkin selvää, että biodynaaminen viljely ja minimaalinen kellarityö olisivat ne kulmakivet, joihin tekeminen tulee nojaamaan. Yhdessä he ostivat 1,2 hehtaaria viiniköynnöksiä alueen parhaista paikoista sekä vanhan talon Saint Martin de Fenouilletin kylästä, viinitarhojen sydämestä. Talosta tuli Soulan ensimmäinen kellari ja ensimmäisestä vuosikerrasta lähtien talon nimeä kantavat Le Soula Red & White alkoivat luoda mainetta alueen puhdasta ja elinvoimaista stailia esittäen.

Vuoteen 2008 mennessä pienestä alkanut projekti oli kasvanut Saint Martinissa. Niinpä kellarit ja viinitilat siirrettiin alas vuorenrinteeseen, vanhaan Prugnanesin kylän viinikellariin. Tuttu viinimies Gérald Standley, joka oli työskennellyt Bordeauxissa, liittyi tällöin tiimiin mukaan. Hän olikin vetovastuussa tilalla aina vuoteen 2016 saakka, jolloin kuitenkin velvollisuudet kotitilalla Bordeauxissa kutsuivat ja oli aika kääntää uusi lehti tilan toiminnassa. Tällöin Wendy Paille, jolla oli pitkä kokemus viinitarhojen hoidosta Loiressa ja Yhdysvalloissa, otti Géraldin tehtävät haltuunsa ja hän vastaakin tuotannosta tätä nykyä. Royn ja Markin myytyä maahantuontiyrityksen Berry Bros & Ruddille ja Mark siirtyi täysipäiväisesti hoitamaan tilan viinien myyntiä.

Tarhoja on aina viljelty luomuna ilman torjunta-aineita tai keinotekoisia lannoitteita ja vuodesta 2008 tilalla on seurattu tarkasti biodynaamisen viljelyn periaatteita. Luonnon oma rytmi on kaiken kulmakivi. Kokonaisuudessaan viljelyssä on 22 hehtaaria. Ne sijaitsevat Saint Martin de Fenouilletin, Feillunsin, Saint Arnacin ja Le Vivierin kunnissa. Suurin osa viiniköynnöksistä on istutettu graniittikerrokseen, jossa pintakerros on hajotettua graniittia. Osa köynnöksistä sijaitsee tarhoilla, joissa valtaosa maa-ainesta on raskaampaa liuskekiveä. Tarhat ovat istutettu keskimäärin 1977, mutta vanhimmat köynnökset ovat vuodelta 1919 ja yhden vajaan hehtaarin tarhan köynnökset ovat tätäkin vanhempia. Eri rypälelajikkeita löytyy kattavasti, joista valkoisia edustavat macabeu, grenache blanc ja gris, malvoisie du Roussillon, sauvignon, marsanne sekä roussanne. Punaisista viljellään carignania ja grenachea sekä syrahta. Lajikkeet nauttivat korkealla sijaitsevista tarhoista ja tuottavat rauhassa kypsyen upean hedelmä- ja happorakenteen. Nimeomaan tähän lämpimät päivälämpötilat ja viileät yöt luovat erityisen otolliset olosuhteet.

Filosofia viinitilalla on pitää toiminta yksinkertaisena. Kellarissa tämä tarkoittaa, että esimerkiksi fermentointiastiat ovat järjestetty siten, että säiliöt voidaan täyttää ilman pumppuja. Rypäleet lajitellaan säiliöihin, jotka nostetaan säiliöiden yläpuolelle ja rypäleet saadaan kallistaen sisään.Tämä on laadun kannalta tärkeää, koska hedelmät säilyvät ehjinä ja vähentävät puhdistusta. Kellarissa on kaksi manuaalisesti toimivaa pneumaattista puristinta, joita käytetään valkoisilla lajikkeille. Pientä rikin lisäystä ja astioiden kuolleita hiivoja lukuunottamatta viineihin ei lisätä mitään muuta. Viinit käyvät useimmiten malon hyvin hitaasti. Punaisiin pyritään löytämään erityisesti eleganssia ja tasapainoa. Alkoholikäyminen tapahtuu useimmiten sementissä ja ikääntyminen vanhoissa ranskalaisissa ja itävaltalaisissa tammitynnyreissä. Tämä tapa pohjautuu pitkälti Gaubyn kotitilan malliin, jossa teräksen käyttö on ollut aina erittäin rajallista.

Jokainen vuosikerta on erilainen, joten vaikka filosofia tilalla säilyy ennallaan, työskentely itsessään on joustavaa. Tavoitteena on valmistaa viiniä, joka heijastaa alkuperää, on miellyttävä nauttia ja jonka takana on helppo seistä. Nämä kolme asiaa kuvaavatkin Soulan viinejä kaikista parhaiten.