torstaiFlinda 27.4.2017 Le Clos de la Meslerie Vouvray 2009

#torstaiFlinda goes Grand Opening! Torstaina aukeaa sellainen flinda, ettei ole ennen nähtykkään. Ihan kirjaimellisesti, sillä aiemmin tätä herkkua ei ole näkynyt sen enempää Juuressa kuin Latvassakaan. Nyt olemme saaneet tämän herkun siipiemme suojaan ja se onkin tullut jäädäkseen!

Le Clos de la Meslerie Vouvray 2009 on tilan toinen vuosikerta ja tehty kuten muutkin tilan viinit, eli täysin luonnonmukaisin menetelmin. Viini on käynyt ja kypsynyt vuoden verran vanhassa tammitynnyrissä. Viini on käynyt luonnonhiivoilla eikä sitä ei ole kirkastettu. Sulfiittien lisäys on minimaalinen. Alkoholia on 12,9%, happoa 6,2g/l, ja jäännössokeria 31,2g/l. Tuotanto oli kyseisenä vuonna 7000 pulloa ja kaikki pullot on numeroitu. Viini on rikas, kompleksinen ja runsaan hedelmäinen. Voimakkaan mineraalisuutensa ansiosta viini tuntuu suussa kuivemmalta kuin oikeasti onkaan ja maussa voi erottaa hedelmäisyyden lisäksi hienoista savuisuutta.

Le Clos de la Meslerien tila sijaitsee Ranskan Loiressa, Vouvrayn viinialueella. Tilan historia ulottuu 1600-luvun lopulle, eli rypäleitä on kasvatettu jo satojen vuosien ajan. Tilan edellinen omistaja, monsieur René Sauger teki 1990-luvun puolella pieniä määriä viiniä lähinnä perheen ja ystävien käyttöön. Herra Saugerin menehdyttyä hänen vaimonsa vuokrasi tilan paikalliselle viinintekijälle, joka sekoitti tilan rypäleet omien tarhojensa tuotantoon. Maksimaalisen hyödyn saamiseksi hän käytti runsain määrin haitallisia torjunta-aineita sekä hyönteis- ja kasvimyrkkyjä, lisäksi hän korjasi sadon koneellisesti.

Tilan osti vuonna 2002 amerikkalainen Peter Hahn. Hahn työskenteli entisessä elämässään finanssimaailmassa, mutta muutti Ranskaan löytääkseen uuden suunnan elämälleen. Hän tutustui rouva Saugeriin, ja osti tältä Clos de la Meslerien huomattuaan tilan potentiaalin. Ystäviensä avulla hän alkoi kunnostaa varsin huonossa kunnossa ollutta tilaa ja sen kaltoin kohdeltuja tarhoja. Peter lähti tilan kunnostuksen ohella opiskelemaan enologiaa Ambonnayn kaupunkiin, ja valmistui sieltä vuonna 2005. Paria vuotta myöhemmin hän otti kokonaan omalle vastuulleen työskentelyn tarhoilla. Ensimmäinen Hahnin johdolla tuottettu vuosikerta oli 2008.

Tila on hyvin pieni, vain 4 hehtaaria ja vuosituotanto vaihtelee 5000-7000 pullon välillä. Pikkuinen artesaanitila keskittyy määrän sijasta laatuun ja tekee kaikki viininsä naturaalina ja luomuna. Nykyään kaikki työt tehdään käsin, jopa puristaminen 100 vuotiaalla prässillä. Köynnösten ikä on 20-60 vuotta ja tilalla kasvaa ainoastaan Chenin Blancia.

Hahnin filosofian mukaan viinit ovat luonnon, paikan ja ihmisen muodostama kokonaisuus. Luonnon olosuhteet: auringon, sateen ja tuulen määrä, hyönteiset ja kasvillisuus vaihtelevat vuosittain. Paikka taas pysyy maaperän pinnanmuotoineen sekä köynnöksineen samana vuosikerrasta toiseen. Näiden elementtien yhdistelmä tekee jokaisesta vuosikerrasta ainutlaatuisen. Viinin olemus voidaan vangita kasvattamalla ja keräämällä ainoastaan parhaat rypäleet ja puristamalla niistä vain paras mehu. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin myös ihmisistä; kaikki tilalla työskentelevät ihmiset laittavat osan itseään viinin lopputulokseen.

 

Tsekkaa vielä aiemmat #torstaiFlindat täältä.