torstaiFlinda 16.3. Lamda Blanc 2015

Tämän viikon torstaiFlinda on oranssi herkku Kreikasta, Pellasta.

Muinaisista ajoista lähtien Pellan alueella Pohjois-Kreikassa on ollut runsaasti viininviljelyä ja alue on tunnettu Kreikassa hyvistä viinitarhoistaan ja pitkästä historiastaan. Paikallisista rypäleistä tunnetuimmat lienevät Retsinaankin käytetyt Roditis ja Assyrtiko, joista osaavissa käsissä muovautuu ainutlaatuisia ja todella herkullisia viinejä. Tätä nykyä alueella viininviljely kukoistaa ja loivat auringon hellimät rinteet ovat täynnä viinitarhoja. Jason Ligas sai pienen viinitilan vanhemmilta hoitaakseen ja alun alken kantavana ajatuksena oli tehdä hiukan tylsistä ja aliarvostetuista Roditis- ja Assyrtiko- rypäleistä jotain erityistä, joka ilmentää aluetta ja sen ainutlaatuisuutta modernilla fiiliksellä.

Jason on opiskellut enologiksi Ranskassa ja sieltä ovat peräisin myös luonnonmukaisen viininvalmistuksen opit, joita tilalla harjoitetaan. Juuri omavarainen biodynaaminen viljely, kontrolloidut satomäärät ja kaiken keskipisteenä oleva ”terroir”-ajattelu ovat nostaneet Ligasin tilan yhdeksi alueen ehdottomista huipuista. Tarhoja Ligasilla on kymmenisen hehtaaria, joista 6 hehtaaria on tällä hetkellä tuottavia. Paikallisten Roditiksen, Kydonitsan, Assyrtikon, Ximomavron ja Limnionan lisäksi Jason viljelee tarhoillaan kansainvälisistä lajikkeista Sauvignon Blancia ja Merlota.

Maaperä tarhoilla on savea ja hiekkamaata, joka antaa viineihin niiden hienon raikkauden ja herkullisuuden. Tilan kellaria on modernisoitu viime vuosien aikana ja muun muassa lämpötilakontrolloitujen tankkien kautta tekeminen on siirtynyt nykyaikaan ja rypäleistä saadaan tuotua esille täydellisesti niiden ominaisuudet. Biodyymisten oppien mukaisesti satomäärien kasvu tapahtuu ilman pakottamista ja kaikella tekemisellä pyritään turvaamaan olemassa olevien rypäleiden parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet sekä laadun ja määrän ideaali balanssi. Natural wine -protokollan mukaisesti viinit saavat käydä luonnollisilla hiivakannoilla, niitä ei suodateta eikä kirkasteta ja sulfiittien kanssa ollaan varovaisia. Lopputuloksena on todella herkullisia ja ehdottoman omaleimaisia naturaaleja viinejä, jotka omaavat huikean nauttimispotentiaalin.

Tuoksu ja maku: Väri kauniin kirkaankeltainen. Ilmeikäs nenä antaa runsaasti hedelmää, josta erittuu selkeästi persikkaa, päärynää ja paahdettua hasselpähkinää. Suussa raikas ja nuorekkaan oloinen paketti on tasapainoinen ja tuoksusta tuttu aromaattisuus jatkuu yhdistyen rapsakkaan sitruunan aromiin. Moniulotteinen maku on pitkä ja pyöreä.

Alkuperä ja viininvalmistus: ”Puskaviinit” ovat keskimäärin n. 20-vuotiaita. Rypäleet kerätään syyskuun puolessa välin käsin Heights of Giannitsa -tarhan rinteiltä, joka sijaitsee noin 150metrin korkeudessa. Maaperä koostuu savesta ja liuskivestä. Viiniä maseroidaan alhaisessa lämpötilassa ensin kahdeksan tuntia. Alkoholikäyminen terästankissa kestää kymmenen päivää ja tämän lisäksi viiniä kypsytetään neljä kuukautta hiivasakan päällä. Viiniin ei ole lisätty lainkaan sulfiitteja eikä sitä ole kirkastettu.


Viinurimme, baarimestari Eppu Pötry valitsee joka torstaille jonkun mainion, mahtavan ja maistuvan spesiaaliherkun viinien ihmeellisestä maailmasta ja sitä on tarjolla lasettain klo 17 alkaen, ”niin kauan kuin tavaraa riittää”. Yksi pullo tai kuusi pulloa, riippuu viinistä ja torstaista. Seuraavan päivän #torstaiFlinda paljastetaan keskiviikkoisin Latvan facebookissa.

Tsekkaa tästä tähän mennessä avatut torstaiFlindat.