Pieni panimopäiväkirja: Korkeavuorenkadulla ihan Ohrana

20170125_latva_panimopk_ohrana_023_1200y

Voiko tää ollakaan näin helppoa, että samalta kadulta löytyy tuore pienpanimo Ohrana. Ohranan tankkien välistä löytyy ystävä sekä oluenpanija Jani Suomalainen. Ollaan Janin kanssa tunnettu useampi vuosi, alun perin F.B.S.K ry:n (Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho ) parista. Eipä tarvinnu viinurin liikaa jännittää.

Jani on hääriny tiskin takana jo kymmenisen vuotta, josta yli puolet enemmän tai vähemmän oluen parissa. Ensimmäiset oluet kypsyivät kotikeittiössä, jonka jälkeen Janin polku kävi Teerenpelin ja Kampin William K:n sekä Kuninkaan Kartanon panimokurssin kautta Ohranan kellariin Korkeanvuorenkadulle.

20170125_latva_panimopk_ohrana_034_1200

Oluen suhteen Janilla on aina ollu ”insinöörimieli”. Toisin sanoen; ettei kädessä ole vain valmis tuote, vaan minkälaisen prosessin läpi se on kulkenu ja mitä sen tekemiseen on vaadittu. Siitä sitten panemaan…

Jani kerto myös ammattipiiriläpän, että ensin asetetaan maali mihin tähdätään, eli millanen olut halutaan tehdä. Sitten aletaan tekemään olutta ja siirretään maalia tarpeen mukaan matkan varrella. Ja lopuksi esim. Hiiva voi pistää koko paletin uusiks. Olutta suunnitellaan fiilispohjalta eikä sen juominen todellakaan saa olla vakavaa. Oluen makusteluun pätee lähes samat prinsiipit ku esimerkiksi viskeihin. (#viskimainittu!) Ohranalla on tällä hetkellä kuusi  erilaista olutta ja lisää on tuloillaan. Janin mukaan oluessa pitää olla läsnä juotavuus ja se myös yhdistää Ohranan oluita.

20170125_latva_panimopk_ohrana_088_1200Suomen pienpanimoskenessä vallitsee Janin mukaan hyvä henki ”jeesataan kaveria mäessä”. Ohranakin on saanut jeesiä alussa muilta panimoilta ja tulee varmasti saamaan myös jatkossa – yhteistyön merkeissä. Jani kannustaakin kaikkia oluen kanssa puljaajia rohkeasti kokeilemaan. Uusia pienpanimoita on syntynyt ilahduttavaa tahtia.

Lopuksi kysyin vielä ”Mimmonen on Suomalaisen Jani panijana?” ”Kysy parin vuoden päästä uudestaan.” vastas Jani ja naurahti, ”Minä vaan toteutan itteäni.”

– Mixu

Ps. Kun poikkeat Ohranan Krouvissa, aloita saisonilla. Vahva suositus meiltä molemmilta.

20170125_latva_panimopk_ohrana_198_1200Pieni panimopäiväkirja on Latvan Mika ”Mixu” Nikkasen blogi, jossa Mixu tutustuu mielenkiintoisiin kotimaisiin pienpanimoihin, käy niissä vierailuilla ja tutustuu lähemmin myös itse olueen ja oluen panemiseen. Katso tästä kaikki päiväkirjamerkinnät.